Vilken sorts natur har du?

 

Alla människor har en egen personlighet och alla människor är unika. Med största sannolikhet så finns det inte två individer på jorden som är exakt lika dan som någon annan. Men bortsett från etnicitet, utseende, personlighet och sådant dylikt så finns det något som alla människor har gemensamt: En natur av något slag.

 

Vad menar jag nu?

En människas natur är sitter inte i utseendet, det sitter i hur man beter sig, men det avspeglar också i människans värderingar.

 

Man kan illustrera med några enkla bilder.

Är du paddans och ormens natur eller är du örnens och lejonets natur?

Är du som paddan, att du lever krälandes nere i gyttjan, vältrar dig i allt vad ”världen” har att erbjuda, ständigt upptagen med vad du själv åtar dig. Du tittar aldrig upp, utan din navel är den högsta punkten som blicken sträcker sig till. Begreppet ”andra” finns knappt i ditt vokabulär.

Sedan har vi ormens natur.

Ormen känner ständigt av sin omgivning, vänder kappan efter vinden. Om den möter någon fara, eller ett hinder, så slingrar den sig förbi det. Den är slug, men knappast modig. En orm är inte vacker, men den kan smälta in i landskapet och hugga till sig ett byte när det kommer för nära.

Kort sagt; En orm är ingen idealist, den gör det som för stunden känns bäst, kompromissar hellre än att stå för sin sak, är oftast intellektuell och vinner sina segrar genom att ligga gömd och sedan hugga.

Nästa djur är örnen och lejonet. De båda står i en bestämd kontrast till paddan och ormen. Örnen står framförallt i stark kontrast till paddan.

I stället för att kräla i dyn är den uppe i höjden.

Och i lejonets natur ligger det inte att slingra sig runt problemen, utan ett lejon går alltid rakt på.

Både örnen och lejonet har andra i åtanke. Att bara köra sitt eget race och förverkliga sig själv finns inte hos dem. Örnen vaktar ständigt på sina ungar, ser till att dem utvecklas, och lejonet vaktar ständigt på sin flock och ger dem trygghet.

 

Vilken sorts natur vill du vara?

En natur som paddans och ormens, där det ständigt bara är ”dig själv” som allt handlar om. Eller vill du vara som örnen och lejonet där man står upp för vad man tror på, där man inte är en social kameleont, och där man inte främst lever för sig själv, utan där man främst lever för andra.

 

Valet är ditt.

 


RSS 2.0