Oświęcim

Härom veckan kom jag hem (något utmattad) från en resa i Polen.
Såhär efteråt känner man sig ganska deprimerad...

Det är väl synd att säga att det var en ren nöjesresa, tvärt om, det var en resa till helvetet. På vår resa reste vi tillbaka i tiden, bildligt talat, fördes vi till ett sargat Polen under 2a världskriget.
Jag hade förmånen att få följa med på denna viktiga resa som anordnades av organisationen Operation Jabotinsky.

Vårt första stopp blev i Warsava där vi fick besöka (det lilla som återstår) av Warsava-Gettot, men också den platts som av nazisterna kallades för Treblinka (namngivet efter en av de närstående byarna). Ett rent dödsläger där nästan 1 000 000 människor dog, eller avrättades under 2a världskriget.
Men själva huvudplatsen för vår resa var naturligtvis det läger som tyskarna kallade för Auschwitz, det Polska namnet är Oświęcim.

Att beskriva Auschwitz är naturligtvis mycket svårt, eftersom att det är en sak att läsa om koncentrationslägret i en bok och en helt annan sak att se ton med hår, resväskor, skokrämsburkar, glasögon, barnkläder och skor i alla former och färger som tillhört offren...
Det är inte ofta jag gråter, men när vi gick förbi en trave med tillhörigheter som tagits ifrån barn som skulle in i gaskammaren så trillade en tår nedför mitt högra öga; hur hade något så makabert oskyldigt som ett litet barn kunnat förtjäna att bli brutalt mördad...?

Men samtidigt som vi gick igenom en av barackerna slog det mig att: det kan vara svårt att tro på en gud, men efter att ha varit här kan nog nästan vem som helst tro att det finns en djävul...

Alla bra inlägg brukar ju inledas eller avslutas med ett citat, så jag tog ett som hör ihop med ovanstående text.

"Världen är en alldeles för farlig platts att leva i.
-Inte på grund av de människor som gör det onda, utan på grund av de människor som står bredvid och låter dem göra det"

Albert Einstein - Fysiker och Humanitetskämpe


Auschwitz Crematorium

                           

1a bilden: fångarnas sovplatts. 2a bilden: Ugnarna där liken brändes efter att ha varit i gaskammaren. 3e bilden: Gaskammaren (den enda som finns kvar välbevarad) 4e bilden: Main Gate: Arbeit macht frei - Arbete ger frihet [Lögn, det enda arbetet ledde till var död].

RSS 2.0