Åter på Livets Ord...och religiösa friskolor...


Jag har hittat mig själv, och upptäckt att jag allt mer sällan besöker bloggen, hehe.
Det är lite synd, så ska försöka bättra mig.
Och det finns många roliga ämnen att reflektera kring (eftersom jag personligen tycker att det är mycket roligare att läsa någon blogg som kommenterar aktuella händelser eller "saker", och inte senaste gången personen var inne på östermalm och handlade de senaste Cheap Monday byxorna, eller berättar ytterligare ett internskämt som ingen utomstående fattar).

Men hur som helst...
Ett ämne, eller en rörelse, som ofta väcker reaktioner är kyrkan Livets Ord.
För alla som inte har hört talas om kyrkan kan viss presentation behövas. Eller så kan man ju söka på google med t.ex. sökorden "Barn-aga", "Fundamentalism" eller "Hjärntvätt", hehe. Nej, inga internskämt nu Jesper, det gillar vi inte!

Jag gick på en kommunal skola innan jullovet, ja en helt oreligös skola, på journalist linjen. Vill inte nämna skolan vid namn, men skolan var i alla fall oerhört bra, den hade läskigt bra grejer och... ja, den var nästan perfekt.
Problemet var att jag under nästan hela högstadiet hade slappat (förutom i ämnena som räknades som rent nöjje, dvs. Religion, Samhällskunskap, samt muntlig framförande i politiska och poetiska frågor).
Det är väldigt svårt att börja på ett krävande samhällsprogram om man inte vart i gasen i alla ämnen under halva sin skoltid.
Så, vid jul hade jag tröttnat, jag stod inte ut. Ja orkade inte bara plugga. Alternativet att helt och hållet hoppa av gymnasiet var ganska skrämmande, så därför började ja titta på andra skolor.
Men, för att komma till poängen, min brosha gick på ett gymnasium som kallades för Livets Ords kristna Gymnasium.
Jag hade en ganska vanlig uppfattning, att religiösa friskolor inte var något för mig.
- Man bör inte segregera människor, utan alla ska leva tillsammans, så därför inga religiösa friskolor.
Ja, kanske lite överdrivet, men något åt de hållet, jag hade ju den klassiska vänsteråsikten.
Men nu hade spelreglerna ändrats, jag var i underläge. Jag kände ju folk från Livets Ord, och de var inte farliga, hehe.

SÅ, tillslut blev det Barn och fritids programmet på Livets Ord, ett mycket pedagogiskt och intressant program.
Men, för att komma till huvud punkten. Livets Ord har och framställs i medierna som en "mycket farlig sekt".
Jag vistas i deras lokaler 5 dagar i veckan, och jag har inte sett att folket är farliga, tvärtom är de flästa väldigt trevliga.
Och det där snacket om att "ja, de där friskolorna [med de menar de flesta politiker Livets Ord] de hjärntvättar vår ungdom", det snacket är som en kompis till mig uttryckte det "Bullprat", skitsnack, om man vill ha en svensk översättning!
Jag skulle se det så att alla lärare, kristna eller inte, ateist eller inte, hjärntvättar mer eller mindre sina elever med sina egna åsikter. Är läraren vänsterpartist brukar det i de flesta  fall märkas, och är en biologilärare anti-religion brukar det ALLTID märkas.


Ytterligare kommentarer om religiösa företeelser kommer troligen återkomma!


RSS 2.0